Kunsthåndværker Inger Bruhn: Jeg finder inspiration i naturen og på havet

Kunsthåndværker Inger Bruhn
Profilbillede

72-årige kunsthåndværker Inger Bruhn vil gerne have kontrollen over hele processen i hendes kunst og hendes liv, men vil også gerne overraskes.

Inger Bruhn udtrykker sig gennem mange kunstformer, men først og fremmest gennem unikarbejde i raku, der er en japansk inspireret brændingsteknik, der efterlader det glaserede keramik med sorte krakeleringer. Det er ikke helt forudsigeligt, hvor resultatet havner henne.

”Jeg ved ikke helt hvordan tingene bliver. Jeg har ikke helt styr på det, men næsten og det er nok noget af det, der driver mig,” siger Inger Bruhn.

Raku-teknikken, der er Inger Bruhns foretrukne keramiske medie, er en gammel japansk teknik fra det 15. århundrede. Raku betyder ”rendyrket nydelse” eller ”glædelige omstændigheder”. Ifølge japansk tradition opstod teknikken efter en naturkatastrofe i Korea, men fik sit navn og udbredelse, da temesteren ”Se no Rikyu” (f.1522 d.1591) bestilte et sæt teskåle hos keramikeren ”Chojiro Raku” til hans zenbuddhistiske teceremonier.

Udover keramikken arbejder hun i så forskelligartede materialer som bronze bemalede pinde, foto, maleri, beton og plexiglas. Inger Bruhn har været kunsthåndværker siden hun blev færdig som keramiker på Aarhus Kunstakademi i 1985. I næsten alle årene har hun haft værksted i Viby, hvor hun i øvrigt også er født og opvokset. 

En af hendes store interesser gennem livet har været at sejle og det har fundet udtryk i hendes kunst: 

”Det står næsten alt sammen på en lille fod. Lidt ligesom det svæver. Det er nok fordi jeg er gammel sejler. Jeg finder min inspiration i naturen og ude på vandet.”

Men inspirationen er også ofte kommet udefra fra adskillige udenlandsrejser. Så forskellige steder som Canada, Schweiz, Sverige og Bali har givet input.

Hvis man spørger til hvorfor hun blev kunstner, så er svaret:

”Det har nok noget at gøre med, at jeg gerne selv vil bestemme, hvad jeg vil lave. Jeg har været kunstner siden 1985, men har haft et arbejde ved siden af ind imellem. Sådan er det jo. Enten gifter man sig med en der er rig eller også må man arbejde ved siden af.”

Inger Bruhn har været en del af kunstmiljøet i Aarhus siden hun blev kunstner og hun er en del af adskillige kunstsammenslutninger og foreninger. Hun fremhæver selv ProKK – professionelle Kunstnere og Kunsthåndværkere, som hun har udstillet med siden 2010. Nyeste skud på stammen bliver en udstilling senere på året på den gamle journalisthøjskole med ProKK. 

Et anderledes projekt var udsmykningen ”De Forenede” udført i beton på det gamle Horsens statsfængsel. 

At Inger Bruhn er blevet pensioneret, har kun haft den konsekvens, at hun ikke længere arbejder ved siden af kunstnergerningen. Kunsten vil altid være en del af hende:

”Jeg kan ikke undvære det og det udvikler sig hen ad vejen.”

Læs mere om Inger Bruhns kunst her


Foto: Inger Bruhns kunsthåndværk

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Redaktion